DPE’s vervullen drie kernfuncties in de gezondheidszorg
1. gedeelde patiënt informatie-opslagplaatsen;
2. integratie en interoperabiliteit van diensten;
3. service innovatie. Deze functies pakken twee belangrijke problemen in de gezondheidszorg aan: de versnippering van diensten en het gebrek aan innovatie4.
Het aantal ouderen met meerdere zorgbehoeftes en personen met chronische aandoeningen neemt toe. Er is een toenemende behoefte aan afstemming van services en diensten voor deze groep die veelal door verschillende aanbieders wordt geleverd (bijv. gemeente, ZZP’ers, zorgorganisaties).
ICT oplossingen die deze aanbieders gebruiken zijn vaak niet op elkaar afgestemd waardoor gegevens niet of onvolledig kunnen worden uitgewisseld. Dit bemoeilijkt de samenwerking en afstemming van zorg. Services en diensten worden “gehinderd door een gebrek aan interoperabiliteit, wat leidt tot gegevensuitwisselingsformaten en -protocollen die niet met elkaar verbonden kunnen worden, dure integratie-inspanningen en gebrek aan schaalvoordelen, aangezien sensoren en apparaten doorgaans slechts aan één dienstenaanbod of zijn gewijd” (de Reuver & Keijzer-Broers, 2015) (p.1)2.
Health Tools Interoperability is een voorbeeld van een technische open standaard, ‘onder water’, dus niet zichtbaar voor gebruikers. Daardoor kunnen verschillende websites en programma aanbieders veilig kunnen samenwerken, bijv. via een platform zonder jouw persoonsgegevens aan elkaar te verstrekken (5). Dit wordt in onderstaande animatie toegelicht.
(CC BY SA 4.0).
https://www.gidsopenstandaarden.org/hti-health-tools-interoperability
Een platform biedt zorg- en serviceproviders een standaardinterface om verbinding te maken met meerdere hulpmiddelen en met de gegevens. DPE’s verbinden oudere personen of cliënten met een chronische aandoening, zorgaanbieders, zorgdiensten en innovaties met elkaar. Deze verbindingen (netwerken) zouden zonder een DPE niet mogelijk zijn. Ze stimuleren en faciliteren innovatie.
Het is aannemelijk dat een Digitaal Platform Ecosysteem (DPE) deze problemen kan oplossen, omdat een DPE “individuen en organisaties bij elkaar brengt zodat ze kunnen innoveren of communiceren op manieren die anders niet mogelijk zijn, met het potentieel voor niet-lineaire toenames in nut en waarde”(Cusumano et al., 2019) (p.22)3.
De overheid stimuleert de ontwikkeling van digitale innovaties en instrumenten op het gebied van zorg, preventie en kennisontwikkeling. Dit gebeurd o.a. door goed werkende ICT en het inpassen van digitale zorg in de werkprocessen. 1.
Bronnen
1 https://www.gidsopenstandaarden.org/resultaten
2 de Reuver, M., & Keijzer-Broers, W. (2015). Trade-offs in designing ICT platforms for independent
living services. https://doi.org/10.1109/ICE.2015.7438645 (2015 IEEE International
Conference on Engineering, Technology and Innovation/ International Technology
Management Conference (ICE/ITMC))
3 Cusumano, M. A., Gawer, A., & Yoffie, D. B. (2019). The business of platforms. HarperCollins
Publishers Australia Pty.Ltd.
4Fürstenau, D., Auschra, C., Klein, S., & Gersch, M. (2019). A process perspective on platform design
and management: evidence from a digital platform in health care. Electronic markets, 29(4),
581-596. https://doi.org/10.1007/s12525-018-0323-4
5 https://www.gidsopenstandaarden.org/hti-health-tools-interoperability