Iedereen die denkt dat de term ‘metaverse’ afkomstig is van Facebook; al in 1992 werd metaverse voor de eerste keer gebruikt in een roman van Neal Stephenson: Snow Crash. In het tijdschrift ‘Computer‘ wordt aandacht besteed aan de ontwikkeling van simulatie technologie, cyberspace, virtual reality en de ‘metaverse’. De auteurs verwijzen naar Stephenson’s roman als ‘bron’ voor deze laatste term.
Hierbij wordt het principe gehanteerd dat de fysieke werkelijkheid van een object of persoon ook een virtuele representatie kent. Deze virtuele presentatie kent identieke beveiliging- en privacykenmerken als in de fysieke wereld, en neemt deel aan de economische (aankopen) en technologische dimensies van de virtuele wereld via blockchain technologie en nonfungible tokens (NFT’s).
De auteurs vergelijken in afbeelding 1. de kenmerken van de metaverse met de zeven lagen van de International Standards Organization (ISO). Hiermee wordt het een structuur/ framework voor de metaverse af te leiden. Voor de metaverse start dit met een ‘device layer’ (rechtsonder in de afbeelding) die toegang geeft tot de metaverse, bijv. een VR-bril. De ‘ perception layer’ is het eindpunt waar een persoon interacteert met de metaverse.

De mogelijke impact van de metaverse is niet moeilijk te raden. Wie zich de effecten van de COVID-19 pandemie op werk, studie en communicatie voor de geest haalt weet dat communicatie en interactie op afstand van de ene op de andere dag plotseling normaal waren geworden. Daarnaast zijn data spaces (ecosystemen die data uitwisselen) en virtual twins (virtuele modelweergaven van ‘real-life’ processen) twee andere lagen die zich verder zullen ontwikkelen.
Bron: Faraboschi, P., Frachtenberg, E., Laplante, P., Milojici, D., Saracco, R. (2022) Virtual Worlds (Metaverse): From Skepticism, to Fear, to Immersive Opportunities. DOI: 10.1109/MC.2022.3192702